RÓLUNK


A LÉNA & ROSELLI GALÉRIA a kortárs magyar műkereskedelem, illetve művészetpártolás egyik intézménye. Tevékenységével nemzetközi, főként a kelet-európai értékekkel egy szellemi közösségben szándékozik gondozni a magyar képzőművészet értékeit.
A galéria alapítója, Orosz Ilona Léna ezzel a törekvésével szolgálni kívánja a nemzeti kultúra örökségeinek őrzését és új értékek teremtését, továbbá ezek szellemi hatóerejének társadalmi érvényesítését. A műkereskedelmi tevékenység alapját egy olyan képzőművészeti gyűjtemény jelenti, amely szakmai minőségében és szellemiségében is alkalmas arra, hogy nemzetközi összefüggésekben is határozottan képviseljen kulturális hagyományokat és élő értékeket. Ezt igazolja, hogy a galéria törekvéseihez aktív együttműködéssel csatlakoztak a közép- és kelet-európai nemzetek budapesti külképviseletei és kulturális intézetei, valamint különböző országok művészeti intézményei és művészei egyaránt.

A BudArtPest-projekt BudArtPest
A Léna & Roselli Galéria BudArtPest elnevezésű, széleskörű kulturális hálózatépítő programja arra törekszik, hogy a nemzeti és a nemzetközi értékek cseréje egyre intenzívebbé váljon. Hozzá kíván járulni, ahhoz hogy Budapest Európa jelentős kulturális centruma legyen.
Az elnevezés a Budát és Pestet összekötő Duna-hidak analógiáját viszi tovább. Budapest, mint a hidak városa, emblematikus jelentéssel bírhat.
A művészeti-kulturális hídépítés egyik jelentős „pillérét” az idei Hispania-kiállítás adta, a katalán Jordi Pallarés festményeinek bemutatásával, és a művész személyes jelenlétével a Szentendrei Régi Művésztelep felújított kiállítóházában.
A cseh és bolgár kulturális intézetekkel kötött együttműködés keretében a közeljövőben e két ország művészei kapnak majd kiállítási lehetőséget a budapesti galériában.
A galéria fent említett célt kívánja szolgálni nemzetközi művészeti vásárokon (Art Moscow, párizsi Slick Art Fair, genti Lineart) való rendszeres részvételeivel is.
A Léna & Roselli Galéria BudArtPest projektjével kész a további kontaktusteremtésre mindazokkal az intézményekkel vagy magánszemélyekkel, akik tevékenyen kívánnak csatlakozni ehhez az igazán nagyszabásúvá tehető programhoz.